מנופים הם כלי המשמש למגוון עצום של פעולות, בין השאר באתרי עבודה, בחברות הובלה, במפעלים ואפילו בנמלים. למרות שמנופים הפכו כבר מזמן לחלק אינטגרלי מנוף הרקיע הישראלי, עדיין הבורות בציבור בקשר אליהם רבה. במאמר זה, ננסה לפרט על 4 עובדות עיקריות הנוגעות לעבודת המנוף. עובדות אלו כוללות את ניוד המנוף, סכנות במהלך העבודה, וגורמים המשפיעים על יכולת ההרמה.
מהם הגורמים המשפיעים על משקל הנשיאה המקסימלי של המנוף?
כאשר מחפשים עובדות חובה על מנופים, העובדות הרלוונטיות ביותר נוגעות לרוב ליכולת הרמת המשקל של המנוף. מדובר אולי ביכולת החשובה ביותר, והמשפיעה ביותר על טווח הפעולות שהמנוף מסוגל לבצע. יש מספר פרמטרים המשפיעים על יכולת הנשיאה, כאשר כל אחד מהם חיוני עבור מנוף המרים משאות כבדים במיוחד. משקל הבסיס הוא אחד מהפרמטרים הללו. מנוף המרים משקל לגובה רב, מסתכן בכך שכל תנודה שלו עשויה להוציא אותו משיווי משקל, ולגרום לנפילתו מטה. כדי למנוע זאת, נדרש בסיס איתן וכבד ביותר, כאשר לעיתים נעשה שימוש ביציקת בטון כמשקולת. פרמטר נוסף הוא עוצמת המנועים המייצרים את כוח ההרמה, וכמובן מבנה המנוף עצמו, וצורת ההרמה. מנופים אשר מרימים את המשא באופן אנכי, יוכלו לעמוד במשקל רב יותר לעומת מנופים טלסקופיים המרימים אותו לצדדים.
איך עגורן עצום מגיע אל אתר הבנייה?
העגורנים הרבים המנקדים את קו הרקיע בערי ישראל הם לעיתים קרובות בגובה של המבנה עצמו. הדרך בה הם מגיעים למקום העבודות היא למעשה פשוטה. הם ניתנים לפירוק לחוליות קטנות באופן יחסי, אשר מועברות אל אתר העבודות באמצעות משאית. יש שני סוגי עגורנים. סוג אחד, נבנה מראש לגודלו הסופי, בלי אפשרות לשנות זאת במהלך העבודה. סוג שני, מאפשר גמישות והוספה של חוליות עם הגבהת המבנה, וגובהו למעשה אין סופי ומתאים לבניית גורדי שחקים.
איך מתבצעת עבודת המנוף בחלל עבודה סגור?
חללי עבודה סגורים, כמו מוסכים או מפעלים, דורשים גם הם הרמת משאות כבדים ועבודות מנוף. המנופים המרכבים בהם, נקראים מנופי מסילה. מנופים אלו נבנים למעשה על תקרת חלל העבודה, ובעזרת גלגלת ייעודית תופסים את המטען ומרימים אותו אל הגובה הרצוי. כמובן שיש לוודא שהמנוף מעוגן בעצמו באופן יציב, כך שהתקרה עצמה לא תיפול מהמשקל הרב.
מהי הסכנה הגדולה ביותר בזמן העבודה עם מנוף?
ישנן סכנות רבות בזמן העבודה עם מנופים, ותאונות הן עניין נפוץ יחסית. הסכנות הגדולות ביותר בזמן העבודה עם מנוף, הן נפילה של המטען מגובה רב, או קריסה של המנוף כולו. נפילה של המטען יכולה להתרחש כתוצאה מחיבור לא מושלם שלו אל וו ההרמה. נפילה של המנוף עצמו יכולה להתרחש מחישוב משקלים לא נכון, או תפעול לא נכון של מפעיל המנוף.